Gıda mühendisliği öğrencileri, Reis Gıda’da stajlarını yaptı
Tekirdağ’da bulunan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri, 18 Mayıs 2015 tarihinde, Reis Gıda’nın Esenyurt’taki merkez fabrikasında 1 tam günü kapsayan staj programına katıldı.
Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mehmet Demirci’nin organizasyonuyla gerçekleşen staj programında, gıda mühendisliği son sınıfta okuyan 15 öğrenci, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ile bir araya geldi.
Gençlere başarının yol anahtarını anlatan Mehmet Reis, “Ben geleceğimiz olan siz gençlerimize; daima çok çalışarak başarıya odaklanmanızı, kendinize daima güvenmenizi ve yaşantınızdan tecrübeler edinmenizi tavsiye ediyorum” dedi.
Tüm günü kapsayan programda gıda mühendisliği öğrencileri; Mehmet Reis ile sohbet etti, Reis Gıda fabrikası üretim hattında bilgi aldı, Reis’in sosyal sorumluluk projeleri olan obeziteye karşı ‘Abur Cubura Karnımız Tok’ ve ‘Ev Yemeği Sofrada, Hesap Ortada!” kampanyaları ile farkındalıklarını arttırdı.
Dünya nüfusu artıyor; kırsal kesimde yaşam azalıyor
Öğrencilere verdiği bilgide, Birleşmiş Milletler (BM)’nin 2015 yılını ‘Uluslararası Toprak Yılı’ ilan etmesiyle toprağa karşı farkındalığın artmasının planladığına dikkat çeken Mehmet Reis, şunları söyledi:
“Dünyada, küresel toprak kaynaklarının %33’ü verimsiz durumdadır. İnsanların, toprak üzerindeki uygulamaları da, toprağın temel işlevlerini azaltacak veya tüketecek kadar kritik bir düzeye gelmiştir. Birleşmiş Milletler (BM) istatistiklerine göre, 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı geçeceği öngörülüyor. Nitekimbir yandan dünya nüfusu artıyor, ancak diğer yandan kırsal kesimde yaşayanların oranı düşmeye devam ediyor. 2000’li yıllarda dünya nüfusunun %60’ı kırsal kesimde yaşarken; 2050 yılında bu oranın %30’a düşeceği belirtiliyor. Günümüzde 1 milyara yakın insan, açlık ve yetersiz beslenme tehdidiyle karşı karşıyadır. Gelecekte gıda üretimi sorunu, dünyanın gündeminde daha çok yer alacaktır. Bu arada, dünyada 1 milyarın üstünde insan da,obezite ve obezitenin getirdiği hastalıklarla mücadele etmektedir” diye konuştu.
Gençler, tarım sektörüne yönlendirilmelidir
Her ülkenin kendi iç tüketimini karşılayacak kadar gıda üretimini, kendi topraklarında yapması gerektiğini her fırsatta vurgulayan Mehmet Reis, hiçbir ülkenin beslenmek gibi yaşamsal bir konuyu, “başka bir ülkeden ithal ederim” diyerek, başka bir ülkeye asla ihale edemeyeceğinin altını çizdi.
Türkiye’nin ‘tarım ülkesi’ olma konumuyla halen şanslı olduğunu açıklayan Mehmet Reis, konuşmasına söyle devam etti:
“Ülkemizde, 2,5 milyon sayısını geçen işsizimiz mevcut ve işsizlik yoğun olarak genç nüfusta bulunuyor. Bu durumda, gençler tarım ekonomisine geçmek için teşvik edilmelidir. Gençlerin, doğduğu yerde doymalarını sağlarsak; hem ülkemizin iç tüketimi için ihtiyacımız olan gıda üretimini yaparız, hem dünyaya daha çok gıda ihracatı yaparak cari açığa çare oluruz, hem işsizliğin önüne geçeriz, hem de nüfusun sosyal ve ekonomik olarak daha refah içinde yaşamasını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
‘Ev yemeği sofrada, hesap ortada!’
Obeziteye karşı, Reis Gıda’nın kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında 6 yıldır ‘Abur Cubura Karnımız Tok’ kampanyasını hayata geçirdiğini açıklayan Mehmet Reis, kampanyanın devamı olarak bu yıl ‘Evde yemek var’ vurgusuyla ‘Ev yemeği sofrada, hesap ortada!’ projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
Evde yemek pişirmenin, sağlıklı ve ekonomik olduğuna dikkat çeken Mehmet Reis, şunları söyledi:
“Obeziteye karşı ‘Abur Cubura Karnımız Tok’ kampanyamızı, son 6 yıldır her platformda dile getiriyoruz. Toplumun tüm bireylerine de, sağlıklı ve dengeli beslenmek için evde tencere yemeği yapılması gerektiğini anlatıyoruz. ‘Abur Cubura Karnımız Tok’ kampanyamızın devamı olan ‘Ev Yemeği Sofrada, Hesap Ortada!” projemizi, 2015 yılının başında hayata geçirdik. 4 çeşit yemeğin birebir maliyetlerini hesaplayarak, mutfağımızda pişirdik. 4 kişilik, 4 çeşit, dört dörtlük lezzet menülerinin maliyetleri 15 TL ve 16 TL fiyat aralığında değişmektedir. Özetle, evde pişen bir yemeğin ailece bir arada yenilmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlarken, altını bir kez daha çizersek aynı zamanda ekonomiktir” dedi.
Aile şirketi olan Reis’in temellerini 1981 yılında attığını hatırlatan Mehmet Reis, ödünç masa ve telefonla başlayan başarı öyküsünde, Reis’e faaliyete başladığı günden itibaren piyasanın sonsuz bir güveni ve itibarı olduğunu belirtti. 34 yıldır kuru gıda sektörüne yön veren Reis Gıda’nın, 4 kıtada 20 ülkeye ihracat yaptığını da ifade eden Mehmet Reis, Amerika’dan Almanya’ya, Dubai’den İngiltere’ye dünyanın dört bir yanına Reis markalı pirinç ve bakliyat ürünleri ihraç etmekte olduklarını sözlerine ekledi.