PİRİNÇ FAYDALARI
100 gram pişirilmiş beyaz pirincin, besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 24 gr. protein; 242 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 01 gr. yağ; 01 gr. lif; 28 mgr. fosfor; 10 mgr. kalsiyum; 0.2 mgr. demir; 374 mgr. sodyum; 28 mgr. potasyum; 0.02 mgr. B1 vitamini; 0.01 mgr. B2 vitamini ve 0.4 mgr. B3 vitamini vardır.
Esmer pirinç denilen türün besin değerleri beyazınkinden daha yüksektir ve 100 gram pişirilmiş esmer pirincin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 282 kalori; 36 gr. protein; 26.7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 3 l gr. yağ; 1.6 gr. lif; 94 mgr. fosfor; 98 mgr. kalsiyum; l mgr. demir; 71 mgr. sodyum; 177 mgr. potasyum: 220 mgr. magnezyum; 1.4 mgr. çinko; 110 IU A vitamini; 03 mgr. B1 vitamini ve 004 mgr. B2 vitamini vardır.
Bu değerlerin kıyaslanmasından sonra, esmer pirinç tüketilmek üzere daha fazla tercih edilebilir.
Dünyadaki insanların yarısının ana yiyeceği olan pirinç, değerli bir besin oluşunun yanı sıra;
1-Yüksek tansiyonu düşürür.
2-Kan şekeri düzeyini sabit tutar. Pirinç alımı, kanda kararlı bir şeker düzeyi ve dengeli bir enerji kaynağı sağlar. Bu enerjiyle hareketlenen şeker hastalarına, yararlı olup onların kilo almalarını önler.
3-Pirinç, böbrek taşı oluşumunu önler. Son zamanlarda Japonya’da yapılan araştırmalar, günde iki kez onar gram pirinç kepeği yenmesinin böbrek taşları oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur.
4-Pirinç, içerdiği maddelerle, bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. Bunun için gene pirinç kepeği alımı yeterli olacaktır.
5-Kilo vermek için pirinçle yapılan diyetlerde, uzun yıllar süren ilaç tedavisiyle iyileştirilemeyen ve sedef hastalığı yüzünden pullanan deri bölgelerinin temizlendiği gözlemlenmiştir.
6-Ekmeğin içerdiği glütenden ötürü alerji çekenler için pirinç ilk seçenek olarak nişastalı besini oluşturur.