Nohut , yüksek miktarda protein ve nişasta içerir, tahıllardan iki misli daha fazla proteine sahiptir. Koçbaşı, İspanyol, Kıvırcık ve leblebilik çeşitleri vardır. Nevşehir, Ürgüp, Biga, Gönen, Ezine, Konya, Isparta nohutları ve iri boyda olanlar tercih edilmektedir. Ankara, Eskişehir, Tokat, Gaziantep, Kilis, Çorum, Yozgat, Denizli ve Çanakkale nohutları da tüketilmektedir.
Nohutta yöresel farklılıklar fiyatta önemlidir. Belirli yörelerden toplanan nohutlar kesinlikle karıştırılmamalıdır. Çünkü yöresel pişme farklılıkları vardır. Eğer karıştırılarak kullanılırsa tanelerin bazıları pişmekte bazıları ise pişmemektedir. Nohut Eleme yapılarak boylanmakta, el seçmesi yapılarak rengi koyu olanlar ve delikli taneler ayıklanmaktadır. 9-10 mm olanlar en iri, 8-8.5 mm olanlar iri, 8 mm ve altı leblebilik olarak ayrılmaktadır. Paketlemede 9-10 mm olan en iri taneler tercih edilmektedir. Nohutta kalibraj önemlidir. 1 mm.´lik bir fark, fiyatta % 30-40 arasında farklılık oluşturmaktadır. Koçbaşı ve İspanyol nohut, lüks nohut sınıfına girmektedir. Bu nohutlar iri, köşeli ve uzundur. Uzunlukları, genişliklerinin 1.5 misli olup derinlik ve genişlikleri eşittir.Nohut taneleri, buruncuğa doğru daralmaktadır.Nohut tanelerinin üzeri damarlıdır ve rengi açık sandır. Kuru ve dayanıklı ürünler paketlemede kullanılmaktadır. Nohutta yeşil renkli ham taneler, koyu kahverengi sert taneler olmamalıdır. Bu tip nohut taneleri pişmemektedir. Taneler tüylü ise tercih edilen bölgelerin nohutları değildir.
Nohut’un diğer özelliği, ince kabuklu olması ve tanelerden kolay sıyrılmamasıdır. Bu çeşit nohutlar çabuk pişmekte, kabuk atmamakta ve lezzetli olmaktadır. İhraç için Türkiye´nin çeşitli yörelerinden değişik özellikteki nohutlar, belirli ticaret merkezlerinde toplatıldıktan sonra, elenip, boylanarak zaman zaman da iç piyasaya ucuz fiyatla sunulmaktadır. Bu ürünler paketlemede kullanılmamalıdır. Çünkü pişme farklılığı olduğu gibi böcek yapma riskleri de fazladır. Ucuza satmak için eski mahsul ürünlerle de karıştırılmaktadır. Bu ürünlerde delinme olmaktadır. Eski ürün özelliklerini kaybettiği için çabuk pişmemektedir. Yenildiğinde de mideye şişkinlik gibi rahatsızlık vermektedir. Son yıllarda yetersiz üretimden doğan nohut ihtiyacı için Meksika´dan iri taneli (12 mm) nohut alınmıştır. Gösterişli olmasına rağmen ülkemizde yetişen nohut kadar lezzetli olmadığı ve delik oluştuğu tespit edilmiştir.